×
Entree Muziek Regie Techniek Proza Websites Contact
☰ menu

Muziek

De muziek waar ik het meest van kan genieten is vaak begonnen als filmmuziek of filmmuziek geworden. Misschien dat componisten pas beschermd door beelden vinden dat ze dingen kunnen weglaten. Maar vaak vind ik de beelden niet noodzakelijk om van deze muziek te kunnen genieten. Want daar komt het vaak op neer, weglaten. Kale klanken, eenzame tonen, vaak vele malen herhaald, met of zonder kleine veranderingen. Muzikale mantra's die je kunnen meevoeren en hypnotiseren. Als een onophoudelijke streling. Muziek die je de gelegenheid geeft beelden en gevoelens uit jezelf naar boven te halen. Zoals het geluid van de branding, dat nooit stopt, maar ook nooit verveelt. Of zoals liggen in een bootje, met je ogen dicht, dobberend op de golven. Een benadering van de stilte. Een eerbetoon aan de stilte. Of de stilte zelf. Want ook de echte stilte is heerlijk om naar te luisteren. En als die dan, 's nachts op het platteland, wordt onderbroken door de roep van een uil, dan wordt die stilte, en vooral de schoonheid daarvan, extra benadrukt. Verscheidene malen heb ik dan ook een filmer de stilte aangeraden.

Maar ook de intensere herhalingen, zoals de krachtige beweging van de benen bij het fietsen of schaatsen ook invloed kan hebben op je gemoedstoestand. Of muziek als harde wind, die je kan opzwepen en onrustig maken. Of als spreekkoren in een stadion, het gestamp van een oude trein, een drilboor in een kerk. Dat soort geluiden in muziek te vangen...

In mijn muziek gebeurt veel, maar er verandert weinig. En als er iets verandert is dat vaak klein en onopvallend. Een toontje erbij of een instrumentje, wat meer of minder volume. Of een geluid. Want muziek wordt niet slechts met muziekinstrumenten gemaakt. En ook niet altijd gecomponeerd. Het kan worden samengesteld, geconstrueerd. Ik noem het maar gemaakt. Dat ligt dichter bij de manier waarop ik, met mijn ziel en met mijn oren, wat al in mijn hoofd zit wakker maak. En soms zou een kritisch mens het niet eens meer muziek noemen.

 

Cahoots

Cahoots

Milieudefensie

Milieudefensie

Jager/prooi

Jager/prooi

Huil maar

Huil Maar

Bloemenvelden

Bloemenvelden

De woestenij

De woestenij

Kermis

Kermis

Vrienden voor het leven

Vrienden voor het leven

Tale of time

Tale of time

Windhangen

Windhangen

Memories of a city

Memories of a city

showreel

Showreel

Klik hier om 'Passage' van Wim Jongedijk (1995) te bekijken.

Ik ga bij het schrijven van liedjes vrijwel altijd uit van tekst. Als ik van de muziek uitga, dan komt er toch geen tekst bij, daarvoor ben ik teveel muzikant. Het verschil tussen instrumentale muziek en liedjes is voor mij dat tekst mij de mogelijkheid geeft gerichter een bepaald gevoel of idee aan te stippen. Als extreem en overheersend solo-instrument beroert een tekst een veel specifiekere emotie. Als muziek het beeld van een landschap in de vrieskou oproept, dan kan een tekst je doen voelen dat je geen handschoenen bij je hebt. Of dat je misschien morgen kunt schaatsen. Wat dat betreft is de tekst van een lied de gids, de leider. De muziek erachter geeft me de mogelijkheid de tekst te zingen, dus te duiden. Te laten horen hoe ikzelf die tekst beleef. En derhalve vind ik een goed lied vergelijkbaar met een goed gedicht. Een goed gedicht heeft de muziek al in zich. Daar is de tekst ook een instrument. Een goed gedicht moet je niet lezen, maar voorgedragen horen worden door iemand die een duidelijke interpretatie heeft van de tekst. Mij is wel eens de boude vraag gesteld waarom ik muziek maakte bij mijn teksten en ze niet als gedicht liet bestaan. Voor mij is zang de meest logische manier van voordragen, met muziek als extra accent. Als een soort filmmuziek, die de woede of de overgave of wat dan ook volgt. Of relativeert. Met muziek kun je pijn of geluk net iets meer geven. Het gaat dus niet om de muziek bij een tekst, maar hoe je de tekst door de muziek dieper kunt beleven. En dus uiten. Maar ik heb ook heel wat gedichten verpest gezien doordat iemand ze op muziek had gezet. Omdat de muziek dan gewoon niet klopte. Niet de kracht en het gevoel van het gedicht volgde. Of eigenlijk, de zanger dit niet deed, maar dat als gevolg van de gebruikte muziek. Een gedicht schrijf ik als gedicht, een lied schrijf ik als een lied. Maar ik heb ook enkele liedteksten waarvoor ik geen muziek kan bedenken. Wellicht verdragen die teksten geen muziek. Wellicht zijn dat ook gedichten. Zo zal er ook wel een gedicht bij zijn dat eigenlijk beter een lied kan worden.

Hieronder vind je de titels van een paar liedjes. 'Slaapliedje' is gezongen door Claudia Reij van Villa Zeezicht. Bij 'Afscheid' en 'Paula' heeft Izak Boom op piano meegespeeld.

Broertje

Paula

Slaapliedje

Trui

Afscheid

Kees van Velthooven - Herfst in Riga

Herfst in Riga
CD 2018

Rayana - Rayana

Rayana
Rayana
CD 2015

Yrisa - Wad

Wad
Yrisa
CD 2014

Zorita - Amor y Muerte

Amor y Muerte
Zorita
CD 2012

Herberg de Waarheid - Dr. Love

Dr. Love
Herberg de Waarheid
CD 2011

Yora Rienstra - Door jou

Door jou
Yora Rienstra
- CD 2008 -

Kees van Velthooven - Huil maar

Huil maar
CD 2007

Kees van Velthooven - De Meester van de Zwarte Molen

De Meester van de Zwarte Molen
CD 2007

Ernst & de Amateurs - Utrecht uit (altijd lastig)

Utrecht uit (altijd lastig)
Ernst & de Amateurs
live dubbel-CD 2006

Ernst & de Amateurs - Prachtige vermoedens

Prachtige vermoedens
Ernst & de Amateurs
CD 2004

Ernesto Arrendell - Ocean Dream

Ocean Dream
Ernesto Arrendell
CD 2003

Villa Zeezicht - Wrakhout

Wrakhout
Villa Zeezicht
CD 2002

Ibo & de Alibi's - Cocagne

Cocagne
Ibo & de Alibi's
CD 2001

Ernst & de Amateurs<br>Verdwalen

Verdwalen
Ernst & de Amateurs
CD 2001

Kees & Herko - Kees & Herko 1990-2000

Kees & Herko 1990 - 2000
Met Herko van Eerden
CD 2000

Kijken met je ogen dicht - Hommage aan Willem Wilmink

Kijken met je ogen dicht
Productie theater de Engelenbak
Hommage aan Willem Wilmink
CD 2000

Monica Triga - Monica Triga

Monica Triga
Monica Triga
CD 1999

Sleen - What could have been

What could have been
Sleen
CD 1999

Op naar de brand! - Dimsoezen, Duinfluiters en Dirk

Dimsoezen, Duinfluiters en Dirk
Op naar de Brand!
CD 1996

Brian - Nabij de schutstraat

Nabij de schutstraat
Brian
Demo op cassetteband 1995

Kees van Velthooven - Wasted Flowers

Wasted flowers
CD 1994

Brian - Let's get to the point

Let's get to the point
Brian
Demo op cassetteband 1992

Kies een van de titels en er verschijnt een venster waarin u door middel van schuiven en/of knoppen uw eigen filmmuziek kunt maken.

Vorst
Cahoots
Naar binnen
Joost
Graven
Weldig